S10 kostenbesparingen
Uw partner in bedrijfsvoering
Footer van de website rode lijn met lichtblauw gefaded
Home  >>  Artikelen >> Column “Voorspellingen: U(w) win(s)t”
S10 kostenbesparingen en interim management columns
Opent in nieuwe tab afbeelding S10 column over feitelijke kostenbesparingen

S10 consultancy column: “Voorspellingen: U(w) win(s)t”

15-07-2014 Een column over feitelijke kostenbesparingen: S10 consultancy analyseert en realiseert feitelijke kostenbesparingen. Uw winst wordt hoger waardoor u wint. Door Stan van Gemert, directeur

WK 2014 records van ‘onze’ trots

Wat hebben we genoten en wat hebben we ons op andere momenten geërgerd. We hebben meegeleefd met ‘ons’ Oranjeteam en daarmee zijn diverse records gesneuveld. Ik durf ‘we’ te zeggen en van ‘ons’ te spreken daar bijna 15 miljoen Nederlanders het WK op televisie bij de NOS hebben gevolgd. Een record! Ook hebben maar liefst 12,4 miljoen Oranjefans gekeken naar de (tweede) halve finale. Van ‘ons’ Oranje hebben negen spelers doelpunten gescoord (oude record uit 1998 was acht) en zijn voor het eerst alle 23 Oranjespelers in actie gekomen. Dat was nog nooit eerder voorgekomen op een WK, evenmin als het wisselen van een keeper vlak voor de strafschoppenserie. En wat betreft de winst van de troostfinale: het was een waardig verlies van de beker. Zoals Arjen Robben zei: “We mogen trots zijn op deze ploeg!” en dat zijn we dan ook, al is die teleurstelling toch nog aanwezig.

Andere WK 2014 records

Op dit WK zijn ook verscheidene internationale records gebroken. Zo zijn er meer doelpunten dan ooit gescoord in de groepsfase (136 tegen oud record 130 uit 2002) en werd het meest doelpuntrijke toernooi van 1998 geëvenaard (171). 34,65 miljoen Duitse tv-kijkers zagen de finale. Terwijl het oude record nog geen vijf dagen oud was: de (eerste) halve finale met 32,54 miljoen Duitse kijkers. Ook op social media gingen de riemen los met tweets, met gephotoshopte afbeeldingen en met updates via Facebook, live vanaf de tribune. Facebook scoorde 280 miljoen interacties tijdens de WK finale en Twitter explodeerde gewoonweg. Na het laatste fluitsignaal werd een absoluut record gevestigd met 618.725 tweets per minuut. Je mag stellen dat voetbal ten tijde van de WK wedstrijden leeft. Tegelijkertijd mag je ook stellen dat statistici in deze perioden uit hun pannetje gaan, dat de voorspellingen je om de oren vliegen en dat bedrijven staan te springen om advertentieruimte.

WK voorspellingen - dieren

Had je vier jaar geleden de succesvolle octopus Paul en parkiet Mani, nu hebben vele andere dieren hun in- en uittrede gedaan. Denk aan de WKavia Lotje, WKoe Sijtje, WKat Elzo, WKameel Shaheen, gordeldier Bert, paard Oilily, het stokstaartje Caz of octopus Bert, de volle broer van octopus Paul. De een staat genomineerd als het slechtst voorspellende dier aller tijden terwijl een ander daadwerkelijk in een ‘winning-streak’ zat. Maar ja, hoe meer dieren iets voorspellen, hoe groter de kans is dat er eentje het steeds bij het juiste einde heeft. Ik schaal dierenvoorspellingen in dezelfde categorie als van Gaal de strafschoppen. Na de verloren penalty serie tegen Argentinië zei van Gaal: “strafschoppen zijn een loterij”.

Datamining en analyse

In  deze tijd hebben we ongelooflijk veel data ter beschikking aan onze vingertoppen. Niet alleen de NSA weet hier raad mee, ook zijn er verscheidene bedrijven die hun resources ter beschikking hebben gesteld om WK voorspellingen te maken op basis van datamining en analysetechnieken.

Voorspellingen - Bing's Cortana

Zo heb je Cortana. Deze digitale assistent uit de Windows Phone behaalde voor de reguliere wedstrijden een score van 15 van de 16 wedstrijden. Alleen onze troostfinale was onjuist voorspeld.

Voorspellingen - Google Cloud Platform

Ook Google blijkt een glazen bol te hebben gemaakt waarmee WK voorspellingen zijn gedaan. Google gebruikte zijn Cloud Platform en verschillende gegevensverwerkings- en analysetechnieken om de uitslagen van de achtste en daarna de kwartfinales van het WK 2014 te voorspellen. Als je de indrukwekkende lijst van onderdelen, namen en processen ziet, dan moet het wel goed zijn, toch? Google Cloud Dataflow (datasets en statistieken), BigQuery (afgeleide functies), iPhyton en Pandas (modelleren), Compute Engine (verwerken). Toch voorspelde Google de WK uitslagen niet helemaal goed. Met de finale van Brazilië-Argentinië (overigens met 55% te onzeker), zou Argentinië er uiteindelijk met de winst vandoor gaan (81%). We weten allemaal hoe het inmiddels echt is gelopen.

Voorspellingen - Bayesiaanse analyse

MetaMetrics Bayesiaanse statistische analysemodel werd gebruikt om het wereldkampioenschap te simuleren. Door informatie uit vijf verschillende bronnen te combineren hebben ze de uitslagen van de kwart- en halve finales voor 75% correct voorspeld. Ook de nieuwe wereldkampioen hebben ze correct voorspeld en dit allemaal in februari 2014!

Variabelen in voorspellingen

Lang niet alle variabelen kunnen worden meegenomen in een analyse. Voetbal wordt dan ook gespeeld op gras en niet binnenin een processor. De meest onberekenbare factor in het geheel is de mens zelf. Dit gezegd hebbende, hoe kun je rekening houden met een variabele als Louis van Geniaal?

Speculaties ten einde

Nu is het WK 2014 ten einde en stoppen ook alle speculaties. Achteraf voorspellingen doen is natuurlijk cheaten. Echter leveren de behaalde resultaten weer input voor de analyse van de analysemethode. Hierdoor kunnen toekomstige voorspellingen alleen maar nauwkeuriger worden. Zoals in mijn column van mei al aangegeven, investeert Google in kunstmatige intelligentie om de semantiek van teksten te kunnen begrijpen. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting, dat toekomstige wedstrijdvoorspellingen nog meer accuraat zullen zijn. Matchfixing uitgesloten?

Het besluitproces geen loterij

Analyses op basis van gegevens zullen altijd meer accuraat zijn dan dierenvoorspellingen. Bij ondernemen is dat net zo. Het nemen van besluiten op basis van data-analyses is alles behalve een loterij.

Het winnende lot en onze voorspelling

S10 consultancy werkt niet met ‘voorspellende dieren’ maar met experts. Consulenten die van de hoed en de rand weten in hun ‘field of expertise’. Wij ‘brengen’ u geld via onze vier kostenbesparende werkgebieden: directe kostenreducties, business consulting, maatwerktrainingen en ICT. Zo kunt u ons zien als het winnende lot in de loterij. Wij werken immers op basis van informatieanalyses om kostenbesparingen te realiseren. En lagere kosten leveren meer winst! Wij richten ons op feiten en metingen want meten is weten. Zo passen wij, daar waar relevant, ‘Six Sigma tools’ toe om verbeterprocessen te initiëren en ‘Lean’ om verspillingen te elimineren. Ook vergelijken wij in uw contracten appels met appels en vergelijken wij de actuele subsidies en aftrekposten met uw ‘XML auditfile salaris’. Met de ‘recovery audit’ kunnen wij uw eerdere verlies over de afgelopen vijf jaren goedmaken. Voor de rest kunnen we toekomstige resultaten verbeteren door hetgeen we in het verleden geleerd hebben toe te passen. Niet speculeren, maar resultaten verzorgen en scoren. En de onberekenbare menselijke variabele? Door onze ervaring met het doorvoeren van veranderprocessen, trainingen en niet in de laatste plaats onze coaches, die het beste uit de mens naar boven halen, kunnen wij u ook hierbij de juiste ondersteuning bieden. Een voorspelling van onze zijde? Als u ons de kans geeft, scoren wij voor u door het besparen op uw kosten, nu en voor in de toekomst! S10 consultancy: U(w) win(s)t!!
KVK 57521425
BTW Nr.: NL175593978B01
© S10 consultancy ®  2018
0252-225 466
S10 kostenbesparingen ook tijdens het WK Bing's Cortana voorspellingen Lean six sigma meten is weten
S10 consultancy ® , ook voor UW kostenbesparingen en interim management opdrachten!
Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht
naar boven naar boven S10 Consultancy column S10 bespaart op kosten ook tijdens het WK
S10 kostenbesparingen en interim management columns
Opent in nieuwe tab afbeelding naar boven naar boven

“Voorspellingen: U(w) win(s)t”

Door Stan van Gemert, directeur

WK 2014 records van ‘onze’ trots

Wat   hebben   we   genoten   en   wat   hebben   we   ons   op   andere   momenten geërgerd.   We   hebben   meegeleefd   met   ‘ons’   Oranjeteam   en   daarmee zijn   diverse   records   gesneuveld.   Ik   durf   ‘we’   te   zeggen   en   van   ‘ons’   te spreken   daar   bijna   15   miljoen   Nederlanders   het   WK   op   televisie   bij   de NOS    hebben    gevolgd.    Een    record!    Ook    hebben    maar    liefst    12,4 miljoen   Oranjefans   gekeken   naar   de   (tweede)   halve   finale.   Van   ‘ons’ Oranje   hebben   negen   spelers   doelpunten   gescoord   (oude   record   uit 1998   was   acht)   en   zijn   voor   het   eerst   alle   23   Oranjespelers   in   actie gekomen.    Dat    was    nog    nooit    eerder    voorgekomen    op    een    WK, evenmin     als     het     wisselen     van     een     keeper     vlak     voor     de strafschoppenserie.   En   wat   betreft   de   winst   van   de   troostfinale:   het was   een   waardig   verlies   van   de   beker.   Zoals   Arjen   Robben   zei:   “We mogen   trots   zijn   op   deze   ploeg!”   en   dat   zijn   we   dan   ook,   al   is   die teleurstelling toch nog aanwezig. 

Andere WK 2014 records

Op   dit   WK   zijn   ook   verscheidene   internationale   records   gebroken.   Zo zijn   er   meer   doelpunten   dan   ooit   gescoord   in   de   groepsfase   (136 tegen    oud    record    130    uit    2002)    en    werd    het    meest    doelpuntrijke toernooi   van   1998   geëvenaard   (171).   34,65   miljoen   Duitse   tv-kijkers zagen   de   finale.   Terwijl   het   oude   record   nog   geen   vijf   dagen   oud   was: de (eerste) halve finale met 32,54 miljoen Duitse kijkers.  Ook    op    social    media    gingen    de    riemen    los    met    tweets,    met gephotoshopte   afbeeldingen   en   met   updates   via   Facebook,   live   vanaf de   tribune.   Facebook   scoorde   280   miljoen   interacties   tijdens   de   WK finale   en   Twitter   explodeerde   gewoonweg.   Na   het   laatste   fluitsignaal werd   een   absoluut   record   gevestigd   met   618.725   tweets   per   minuut. Je   mag   stellen   dat   voetbal   ten   tijde   van   de   WK   wedstrijden   leeft. Tegelijkertijd   mag   je   ook   stellen   dat   statistici   in   deze   perioden   uit   hun pannetje   gaan,   dat   de   voorspellingen   je   om   de   oren   vliegen   en   dat bedrijven staan te springen om advertentieruimte. 

WK voorspellingen - dieren

Had   je   vier   jaar   geleden   de   succesvolle   octopus   Paul   en   parkiet   Mani, nu   hebben   vele   andere   dieren   hun   in-   en   uittrede   gedaan.   Denk   aan de    WKavia    Lotje,    WKoe    Sijtje,    WKat    Elzo,    WKameel    Shaheen, gordeldier   Bert,   paard   Oilily,   het   stokstaartje   Caz   of   octopus   Bert,   de volle    broer    van    octopus    Paul.    De    een    staat    genomineerd    als    het slechtst   voorspellende   dier   aller   tijden   terwijl   een   ander   daadwerkelijk in   een   ‘winning-streak’   zat.   Maar   ja,   hoe   meer   dieren   iets   voorspellen, hoe   groter   de   kans   is   dat   er   eentje   het   steeds   bij   het   juiste   einde heeft.   Ik   schaal   dierenvoorspellingen   in   dezelfde   categorie   als   van Gaal   de   strafschoppen.   Na   de   verloren   penalty   serie   tegen Argentinië zei van Gaal: “strafschoppen zijn een loterij”

Datamining en analyse

In      deze   tijd   hebben   we   ongelooflijk   veel   data   ter   beschikking   aan onze   vingertoppen.   Niet   alleen   de   NSA   weet   hier   raad   mee,   ook   zijn er   verscheidene   bedrijven   die   hun   resources   ter   beschikking   hebben gesteld   om   WK   voorspellingen   te   maken   op   basis   van   datamining   en analysetechnieken. 

Voorspellingen - Bing's Cortana

Zo   heb   je   Cortana.   Deze   digitale   assistent   uit   de   Windows   Phone behaalde   voor   de   reguliere   wedstrijden   een   score   van   15   van   de   16 wedstrijden. Alleen onze troostfinale was onjuist voorspeld. 

Voorspellingen - Google Cloud Platform

Ook   Google   blijkt   een   glazen   bol   te   hebben   gemaakt   waarmee   WK voorspellingen   zijn   gedaan.   Google   gebruikte   zijn   Cloud   Platform   en verschillende    gegevensverwerkings-    en    analysetechnieken    om    de uitslagen   van   de   achtste   en   daarna   de   kwartfinales   van   het   WK   2014 te   voorspellen. Als   je   de   indrukwekkende   lijst   van   onderdelen,   namen en   processen   ziet,   dan   moet   het   wel   goed   zijn,   toch?   Google   Cloud Dataflow    (datasets    en    statistieken),    BigQuery    (afgeleide    functies), iPhyton   en   Pandas   (modelleren),   Compute   Engine   (verwerken).   Toch voorspelde   Google   de   WK   uitslagen   niet   helemaal   goed.   Met   de   finale van     Brazilië-Argentinië     (overigens     met     55%     te     onzeker),     zou Argentinië   er   uiteindelijk   met   de   winst   vandoor   gaan   (81%).   We   weten allemaal hoe het inmiddels echt is gelopen. 

Voorspellingen - Bayesiaanse analyse

MetaMetrics    Bayesiaanse    statistische    analysemodel    werd    gebruikt om   het   wereldkampioenschap   te   simuleren.   Door   informatie   uit   vijf verschillende   bronnen   te   combineren   hebben   ze   de   uitslagen   van   de kwart-   en   halve   finales   voor   75%   correct   voorspeld.   Ook   de   nieuwe wereldkampioen    hebben    ze    correct    voorspeld    en    dit    allemaal    in februari 2014! 

Variabelen in voorspellingen

Lang    niet    alle    variabelen    kunnen    worden    meegenomen    in    een analyse.   Voetbal   wordt   dan   ook   gespeeld   op   gras   en   niet   binnenin een   processor.   De   meest   onberekenbare   factor   in   het   geheel   is   de mens   zelf.   Dit   gezegd   hebbende,   hoe   kun   je   rekening   houden   met een variabele als Louis van Geniaal? 

Speculaties ten einde

Nu    is    het    WK    2014    ten    einde    en    stoppen    ook    alle    speculaties. Achteraf   voorspellingen   doen   is   natuurlijk   cheaten.   Echter   leveren   de behaalde      resultaten      weer      input      voor      de      analyse      van      de analysemethode.   Hierdoor   kunnen   toekomstige   voorspellingen   alleen maar    nauwkeuriger    worden.    Zoals    in    mijn    column    van    mei    al aangegeven,    investeert    Google    in    kunstmatige    intelligentie    om    de semantiek   van   teksten   te   kunnen   begrijpen.   Het   ligt   dan   ook   in   de   lijn der   verwachting,   dat   toekomstige   wedstrijdvoorspellingen   nog   meer accuraat zullen zijn. Matchfixing uitgesloten? 

Het besluitproces geen loterij

Analyses   op   basis   van   gegevens   zullen   altijd   meer   accuraat   zijn   dan dierenvoorspellingen.   Bij   ondernemen   is   dat   net   zo.   Het   nemen   van besluiten op basis van data-analyses is alles behalve een loterij. 

Het winnende lot en onze voorspelling

S10    consultancy    werkt    niet    met    ‘voorspellende    dieren’    maar    met experts.   Consulenten   die   van   de   hoed   en   de   rand   weten   in   hun   ‘field of   expertise’.   Wij   ‘brengen’   u   geld   via   onze   vier   kostenbesparende werkgebieden:      directe      kostenreducties,      business      consulting, maatwerktrainingen   en   ICT.   Zo   kunt   u   ons   zien   als   het   winnende   lot   in de   loterij.   Wij   werken   immers   op   basis   van   informatieanalyses   om kostenbesparingen    te    realiseren.    En    lagere    kosten    leveren    meer winst!  Wij    richten    ons    op    feiten    en    metingen    want    meten    is    weten.    Zo passen     wij,     daar     waar     relevant,     ‘Six     Sigma     tools’     toe     om verbeterprocessen     te     initiëren     en     ‘Lean’     om     verspillingen     te elimineren.   Ook   vergelijken   wij   in   uw   contracten   appels   met   appels   en vergelijken   wij   de   actuele   subsidies   en   aftrekposten   met   uw   ‘XML auditfile   salaris’.   Met   de   ‘recovery   audit’   kunnen   wij   uw   eerdere   verlies over   de   afgelopen   vijf   jaren   goedmaken.   Voor   de   rest   kunnen   we toekomstige   resultaten   verbeteren   door   hetgeen   we   in   het   verleden geleerd    hebben    toe    te    passen.    Niet    speculeren,    maar    resultaten verzorgen   en   scoren.   En   de   onberekenbare   menselijke   variabele? Door    onze    ervaring    met    het    doorvoeren    van    veranderprocessen, trainingen   en   niet   in   de   laatste   plaats   onze   coaches,   die   het   beste   uit de    mens    naar    boven    halen,    kunnen    wij    u    ook    hierbij    de    juiste ondersteuning bieden.  Een   voorspelling   van   onze   zijde?   Als   u   ons   de   kans   geeft,   scoren   wij voor u door het besparen op uw kosten, nu en voor in de toekomst!  S10 consultancy: U(w) win(s)t!!
S10 kostenbesparingen ook tijdens het WK Bing's Cortana voorspellingen Lean six sigma meten is weten
Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht
Uw partner in bedrijfsvoering
S10 bespaart op kosten ook tijdens het WK
Een column over feitelijke kostenbesparingen: Uw winst wordt hoger waardoor u wint.
Column: “Voorspellingen: U(w) win(s)t”
S10 Consultancy column
S10 consultancy ® , ook voor UW kostenbesparingen en interim management opdrachten!
Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht
15-07-2014