S10 kostenbesparingen
Uw partner in bedrijfsvoering
Footer van de website rode lijn met lichtblauw gefaded
Home  >>  Artikelen >> Column “De tijd staat niet stil!” deel 2
S10 interim management en arbeidsrecht column: de tijd staat niet stil
Opent in nieuwe tab afbeelding S10 column over toekomstige veranderingen

S10 consultancy column: “De tijd staat niet stil!” deel 2

19-05-2014 Deel 2 van columns over veranderingen in de loop der tijd: Zal de wijze van ondernemen over 15 jaar nog hetzelfde zijn? Door Stan van Gemert, directeur

Het huidige digi-tijdperk dat zijn stempel drukt

In de vorige column “De tijd staat niet stil!” gaf ik een terugblik op technologische ontwikkelingen in de afgelopen 15 jaar en de veranderingen die ze hebben bewerkstelligd. Die veranderingen hebben geresulteerd in het huidige digi-tijdperk, dat op zijn beurt sterk zijn stempel drukt op de manier van werken, de wijze van ondernemen en het consumentengedrag. Het is niet te verwachten dat deze invloed de komende jaren zal afnemen, integendeel! De komende 15 jaar zal nog zeer veel gaan veranderen. In deze column zal een summiere vooruitblik worden gegeven aangaande ontwikkelingen en te verwachten gebeurtenissen voor de komende periode.

Het stempel van de huidige technologie

De afgelopen jaren zijn er al vele technologische veranderingen geweest die hebben geleid tot verandering van werken, ondernemen en vrijetijdsbesteding. Denk aan de internet zoekmachines en de integratie van de sociale media als onderdeel van het verkoopproces, of het gebruik van cookies om gerichte aanbiedingen te presenteren, het gebruik van het internet als zowel informatiebron als verkooppunt. Denk aan de multifunctionaliteit van de ‘smartphones’ en ‘tablets’ en daarbij de opkomst van de ontelbare apps en toepassingen. Kijk vooral ook naar de razendsnelle ontwikkeling van allerlei toepassingen met de 3D-printer technologie. Inmiddels heeft de technologie overal invloed op. Dit terwijl de technologische ontwikkelingen nog steeds in volle gang zijn!

Huidige en toekomstige ontwikkelingen dankzij technologie

De nieuwste generatie auto's wordt ook wel getypeerd als ‘iPads op wielen’. Een gemiddelde moderne familieauto bevat zo’n 70 computers. Dat zijn er meer dan de NASA gebruikte om een mens op de maan te krijgen. Op dit moment rijdt er zelfs een zelfsturende Google-auto door Californië. Als je kijkt naar de uitrusting van Google Glasses, dan zie je een echte bril maar dan inclusief ‘voice recognition’, camera, een overvloed aan gyroscopen en versnellingsmeters, microfoons en speaker! Waar gaat het heen en waar eindigt het? De toekomst staat bol van nieuwe mogelijkheden. Dankzij nieuwe technologie is de verwachting dat in 2025 ‘Mars One’ een ruimtekolonie op de planeet Mars heeft gevestigd. Ook wordt verwacht dat Rusland in 2030 de maan zal koloniseren. Maar hoe zal het er op de aarde over 15 jaar uitzien? De eerder genoemde 3D-printer technologie kan op zich al ons hele productieproces op zijn kop gaan zetten. Denk aan toepassingen variërend van de voedselindustrie tot het kopiëren van complete auto’s en vliegtuigen.

Technologische vernieuwing gaat steeds sneller

Technologische vernieuwing stagneert niet, maar gaat steeds sneller! Er wordt gewerkt aan nieuwe technieken zoals optisch geheugen en kwantumcomputers. Er wordt zelfs geëxperimenteerd met chips die uit DNA-moleculen bestaan. Hierbij wordt kunstmatige intelligentie steeds belangrijker voor bedrijven als Google en Facebook. Google gaat deze aanwenden om onder meer de semantiek (de betekenis van gesproken of geschreven taal) van teksten te kunnen begrijpen en Facebook poogt hiermee meer inzicht te krijgen in het gedrag van zijn gebruikers. Volgens Ray Kurzweil (directeur Engineering van Google) zullen de computers over 15 jaar onze taal kunnen begrijpen, uit ervaring kunnen leren en slimmer zijn dan de meest intelligente mensen. Zijn verwachting is dat over 15 jaar een instapmodel computer de hersencapaciteit van tien mensen zal hebben.

Het stempel van ‘robotisering’

Een vraag die de gemoederen bezig houdt is: ‘Zullen robots onze banen gaan overnemen, of zullen deze juist banen gaan opleveren?’ Het klopt dat banen zullen verdwijnen, maar tegelijkertijd zorgt de ‘robotisering’ voor meer productiviteit en nieuwe banen. Zoals het verleden al heeft bewezen, zal nieuwe technologie resulteren in nieuwe behoeftes, zowel van bedrijven als van consumenten. Mijns inziens zal de voortschrijdende ontwikkeling van de techniek en meer specifiek de verdere ‘robotisering’, juist nieuwe mogelijkheden brengen. Mogelijkheden die we kunnen omarmen. Bedrijven moeten wel waakzaam blijven. Bedrijven dienen zich aan te passen aan de continu veranderende technologie en omgeving, de klantenwensen, de vraag en het aanbod. Niet veranderen om het veranderen, maar om nieuwe mogelijkheden te benutten. Zoals de Engelsen het zeggen: ‘No change, no progress’. Anders gezegd: stilstaan is achteruitgaan en dat is geen optie. De tijd staat immers ook niet stil en de concurrentie ook niet.

Een schot voor de boeg met losse flodders

Door de snelheid waarin de technologische ontwikkeling zich manifesteert, is het onmogelijk een juiste voorspelling af te geven hoe de wereld er over 15 jaar uit zal zien. Wellicht is door het faciliteren van Human Clouds (virtueel, op afroep beschikbaar personeel) voor verschillende branches het personeelsbestand gewijzigd en hebben we over 10 tot 15 jaar een of ander soort interface in ons lichaam dat een koptelefoon overbodig maakt. Wellicht is de auto slimmer geworden dan zijn bestuurder, vormen de Google Glasses een soort ‘sixth sense’, en kent Google je beter dan je partner. Wellicht is de 3D-printer gemeengoed geworden. Deze laatste wordt immers steeds kleiner en goedkoper. In plaats van angst te hebben voor het maken van kopieën van bestaande (gelicentieerde) producten, kunnen bedrijven ook denken aan de nieuwe mogelijkheden die zullen ontstaan, wanneer zij ervan uit kunnen gaan dat er een 3D-printer bij consumenten thuis aanwezig is.

Enthousiasme en kwaliteit is van alle tijden

Funnie Food (zie vorige column) heeft inmiddels zijn eerste braderie achter de rug. Het was een mooie zonnige dag. Stralend en vol enthousiasme bracht eigenaresse Conny haar Funnie Food aan de man. Dat mond tot mond reclame werkt, werd al snel duidelijk.  Het succes had een keerzijde: een van de producten - de met de hand gedraaide aardappelspiralen - was favoriet en in een mum van tijd volledig uitverkocht. Gelukkig kwam er hulp uit onverwachte hoek. Een aardige vrouw die door het enthousiasme van Conny was aangestoken, stelde voor om in de nabije super goede kwaliteit aardappels te halen. Zoveel als ze kon vervoeren. Deze batch werd ter plekke vakkundig bewerkt en bereid. Er ontstonden wachtrijen van maar liefst een half uur. Een wachttijd die al deze mensen er graag voor over hadden om de Funnie Food producten te proeven. De geliefde aardappelspiralen waren echter wederom in een mum van tijd uitverkocht. Wederom werden aardappelen gehaald en ook deze batch was in een mum van tijd door de klanten verorberd. Aan het einde van dit event, waren niet alleen de aardappelen, maar ook Conny’s vingers afgedraaid. Conny zelf was moe maar zeer tevreden. Een tol die ze graag betaalt als ondernemer. Inmiddels staat Funnie Food geboekt voor tientallen evenementen de komende maanden!  Funnie Food lijkt wellicht een dissonant in het kader van technologische ontwikkeling en toekomstverwachtingen. Toch is dat niet het geval. Funnie Food duikt in de mogelijkheden van deze tijd. Hierbij staat Funnie Food voor mij synoniem voor kwaliteit, creativiteit in presentatie en ongebreideld en aanstekelijk enthousiasme. Een combinatie waar altijd vraag naar zal blijven bestaan, ongeacht de technologische ontwikkelingen. Ook in de toekomst zullen smaakpapillen graag vertroeteld willen worden. Conny heeft een vernieuwd product neergezet in een voor ondernemers moeilijke tijd, juist door mee te gaan in waar nu vraag naar is. Zij denkt in mogelijkheden.

S10 consultancy, uw hulp uit onverwachte hoek?

Wellicht dat S10 consultancy ook u hulp uit onverwachte hoek kan bieden. Wij zijn specialist in kostenbesparingen en in optimalisatie van bedrijfsprocessen. Winst is omzet minus kosten. Winst draagt bij aan het toekomstige bestaansrecht van uw organisatie. Kostenbesparing is dan ook een onderwerp van alle tijden. Denk ook in mogelijkheden, denk S10 consultancy. Met een ‘no cure, no pay’ overeenkomst kunt u er alleen maar beter van worden!
KVK 57521425
BTW Nr.: NL175593978B01
© S10 consultancy ®  2018
0252-225 466
Huidige digi-tijdperk stempel Huidige technologie stempel Stempel robotisering Funnie Food aardappelspiralen S10 consultancy okay!
S10 consultancy ® , ook voor UW kostenbesparingen en interim management opdrachten!
Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht
naar boven naar boven S10 column 19 mei 2014 Huidige technologie stempel klein
S10 interim management en arbeidsrecht column: de tijd staat niet stil
Opent in nieuwe tab afbeelding naar boven naar boven

“De tijd staat niet stil!” deel 2

Door Stan van Gemert, directeur

Het huidige digi-tijdperk dat zijn stempel drukt

In   de   vorige   column   “De   tijd   staat   niet   stil!”    gaf   ik   een   terugblik   op technologische    ontwikkelingen    in    de    afgelopen    15    jaar    en    de veranderingen    die    ze    hebben    bewerkstelligd.    Die    veranderingen hebben   geresulteerd   in   het   huidige   digi-tijdperk,   dat   op   zijn   beurt   sterk zijn     stempel     drukt     op     de     manier     van     werken,     de     wijze     van ondernemen en het consumentengedrag.  Het   is   niet   te   verwachten   dat   deze   invloed   de   komende   jaren   zal afnemen,   integendeel!   De   komende   15   jaar   zal   nog   zeer   veel   gaan veranderen.  In    deze    column    zal    een    summiere    vooruitblik    worden    gegeven aangaande   ontwikkelingen   en   te   verwachten   gebeurtenissen   voor   de komende periode. 

Het stempel van de huidige technologie

De    afgelopen    jaren    zijn    er    al    vele    technologische    veranderingen geweest   die   hebben   geleid   tot   verandering   van   werken,   ondernemen en    vrijetijdsbesteding.    Denk    aan    de    internet    zoekmachines    en    de integratie   van   de   sociale   media   als   onderdeel   van   het   verkoopproces, of   het   gebruik   van   cookies   om   gerichte   aanbiedingen   te   presenteren, het   gebruik   van   het   internet   als   zowel   informatiebron   als   verkooppunt. Denk   aan   de   multifunctionaliteit   van   de   ‘smartphones’   en   ‘tablets’   en daarbij    de    opkomst    van    de    ontelbare    apps    en    toepassingen.    Kijk vooral      ook      naar      de      razendsnelle      ontwikkeling      van      allerlei toepassingen met de 3D-printer technologie.  Inmiddels    heeft    de    technologie    overal    invloed    op.    Dit    terwijl    de technologische ontwikkelingen nog steeds in volle gang zijn! 

Huidige en toekomstige ontwikkelingen dankzij technologie

De   nieuwste   generatie   auto's   wordt   ook   wel   getypeerd   als   ‘iPads   op wielen’.     Een     gemiddelde     moderne     familieauto     bevat     zo’n     70 computers.   Dat   zijn   er   meer   dan   de   NASA   gebruikte   om   een   mens   op de   maan   te   krijgen.   Op   dit   moment   rijdt   er   zelfs   een   zelfsturende Google-auto   door   Californië. Als   je   kijkt   naar   de   uitrusting   van   Google Glasses,    dan    zie    je    een    echte    bril    maar    dan    inclusief    ‘voice recognition’,      camera,      een      overvloed      aan      gyroscopen      en versnellingsmeters,   microfoons   en   speaker!   Waar   gaat   het   heen   en waar eindigt het?  De   toekomst   staat   bol   van   nieuwe   mogelijkheden.   Dankzij   nieuwe technologie     is     de     verwachting     dat     in     2025     ‘Mars     One’     een ruimtekolonie    op    de    planeet    Mars    heeft    gevestigd.    Ook    wordt verwacht   dat   Rusland   in   2030   de   maan   zal   koloniseren.   Maar   hoe   zal het   er   op   de   aarde   over   15   jaar   uitzien?   De   eerder   genoemde   3D- printer   technologie   kan   op   zich   al   ons   hele   productieproces   op   zijn kop     gaan     zetten.     Denk     aan     toepassingen     variërend     van     de voedselindustrie tot het kopiëren van complete auto’s en vliegtuigen. 

Technologische vernieuwing gaat steeds sneller

Technologische   vernieuwing   stagneert   niet,   maar   gaat   steeds   sneller! Er   wordt   gewerkt   aan   nieuwe   technieken   zoals   optisch   geheugen   en kwantumcomputers.   Er   wordt   zelfs   geëxperimenteerd   met   chips   die uit    DNA-moleculen    bestaan.    Hierbij    wordt    kunstmatige    intelligentie steeds   belangrijker   voor   bedrijven   als   Google   en   Facebook.   Google gaat   deze   aanwenden   om   onder   meer   de   semantiek   (de   betekenis van   gesproken   of   geschreven   taal)   van   teksten   te   kunnen   begrijpen en   Facebook   poogt   hiermee   meer   inzicht   te   krijgen   in   het   gedrag   van zijn    gebruikers.    Volgens    Ray    Kurzweil    (directeur    Engineering    van Google)   zullen   de   computers   over   15   jaar   onze   taal   kunnen   begrijpen, uit   ervaring   kunnen   leren   en   slimmer   zijn   dan   de   meest   intelligente mensen.    Zijn    verwachting    is    dat    over    15    jaar    een    instapmodel computer de hersencapaciteit van tien mensen zal hebben. 

Het stempel van ‘robotisering’

Een   vraag   die   de   gemoederen   bezig   houdt   is:   ‘Zullen   robots   onze banen   gaan   overnemen,   of   zullen   deze   juist   banen   gaan   opleveren?’ Het   klopt   dat   banen   zullen   verdwijnen,   maar   tegelijkertijd   zorgt   de ‘robotisering’   voor   meer   productiviteit   en   nieuwe   banen.   Zoals   het verleden    al    heeft    bewezen,    zal    nieuwe    technologie    resulteren    in nieuwe   behoeftes,   zowel   van   bedrijven   als   van   consumenten.   Mijns inziens   zal   de   voortschrijdende   ontwikkeling   van   de   techniek   en   meer specifiek     de     verdere     ‘robotisering’,     juist     nieuwe     mogelijkheden brengen. Mogelijkheden die we kunnen omarmen.  Bedrijven   moeten   wel   waakzaam   blijven.   Bedrijven   dienen   zich   aan   te passen   aan   de   continu   veranderende   technologie   en   omgeving,   de klantenwensen,   de   vraag   en   het   aanbod.   Niet   veranderen   om   het veranderen,   maar   om   nieuwe   mogelijkheden   te   benutten.   Zoals   de Engelsen    het    zeggen:    ‘No    change,    no    progress’.   Anders    gezegd: stilstaan   is   achteruitgaan   en   dat   is   geen   optie.   De   tijd   staat   immers ook niet stil en de concurrentie ook niet. 

Een schot voor de boeg met losse flodders

Door     de     snelheid     waarin     de     technologische     ontwikkeling     zich manifesteert,   is   het   onmogelijk   een   juiste   voorspelling   af   te   geven   hoe de   wereld   er   over   15   jaar   uit   zal   zien.   Wellicht   is   door   het   faciliteren van   Human   Clouds   (virtueel,   op   afroep   beschikbaar   personeel)   voor verschillende   branches   het   personeelsbestand   gewijzigd   en   hebben we   over   10   tot   15   jaar   een   of   ander   soort   interface   in   ons   lichaam   dat een    koptelefoon    overbodig    maakt.    Wellicht    is    de    auto    slimmer geworden   dan   zijn   bestuurder,   vormen   de   Google   Glasses   een   soort ‘sixth   sense’,   en   kent   Google   je   beter   dan   je   partner.   Wellicht   is   de 3D-printer   gemeengoed   geworden.   Deze   laatste   wordt   immers   steeds kleiner   en   goedkoper.   In   plaats   van   angst   te   hebben   voor   het   maken van    kopieën    van    bestaande    (gelicentieerde)    producten,    kunnen bedrijven    ook    denken    aan    de    nieuwe    mogelijkheden    die    zullen ontstaan,   wanneer   zij   ervan   uit   kunnen   gaan   dat   er   een   3D-printer   bij consumenten thuis aanwezig is. 

Enthousiasme en kwaliteit is van alle tijden

Funnie   Food   (zie   vorige   column)   heeft   inmiddels   zijn   eerste   braderie achter    de    rug.    Het    was    een    mooie    zonnige    dag.    Stralend    en    vol enthousiasme   bracht   eigenaresse   Conny   haar   Funnie   Food   aan   de man. Dat mond tot mond reclame werkt, werd al snel duidelijk.  Het   succes   had   een   keerzijde:   een   van   de   producten   -   de   met   de hand   gedraaide   aardappelspiralen   -   was   favoriet   en   in   een   mum   van tijd   volledig   uitverkocht.   Gelukkig   kwam   er   hulp   uit   onverwachte   hoek. Een    aardige    vrouw    die    door    het    enthousiasme    van    Conny    was aangestoken,    stelde    voor    om    in    de    nabije    super    goede    kwaliteit aardappels   te   halen.   Zoveel   als   ze   kon   vervoeren.   Deze   batch   werd ter   plekke   vakkundig   bewerkt   en   bereid.   Er   ontstonden   wachtrijen   van maar   liefst   een   half   uur.   Een   wachttijd   die   al   deze   mensen   er   graag voor   over   hadden   om   de   Funnie   Food   producten   te   proeven.   De geliefde   aardappelspiralen   waren   echter   wederom   in   een   mum   van tijd   uitverkocht.   Wederom   werden   aardappelen   gehaald   en   ook   deze batch   was   in   een   mum   van   tijd   door   de   klanten   verorberd.   Aan   het einde   van   dit   event,   waren   niet   alleen   de   aardappelen,   maar   ook Conny’s   vingers   afgedraaid.   Conny   zelf   was   moe   maar   zeer   tevreden. Een   tol   die   ze   graag   betaalt   als   ondernemer.   Inmiddels   staat   Funnie Food geboekt voor tientallen evenementen de komende maanden!  Funnie     Food     lijkt     wellicht     een     dissonant     in     het     kader     van technologische   ontwikkeling   en   toekomstverwachtingen.   Toch   is   dat niet   het   geval.   Funnie   Food   duikt   in   de   mogelijkheden   van   deze   tijd. Hierbij   staat   Funnie   Food   voor   mij   synoniem   voor   kwaliteit,   creativiteit in   presentatie   en   ongebreideld   en   aanstekelijk   enthousiasme.   Een combinatie   waar   altijd   vraag   naar   zal   blijven   bestaan,   ongeacht   de technologische      ontwikkelingen.      Ook      in      de      toekomst      zullen smaakpapillen    graag    vertroeteld    willen    worden.    Conny    heeft    een vernieuwd   product   neergezet   in   een   voor   ondernemers   moeilijke   tijd, juist    door    mee    te    gaan    in    waar    nu    vraag    naar    is.    Zij    denkt    in mogelijkheden. 

S10 consultancy, uw hulp uit onverwachte hoek?

Wellicht   dat   S10   consultancy   ook   u   hulp   uit   onverwachte   hoek   kan bieden.   Wij   zijn   specialist   in   kostenbesparingen   en   in   optimalisatie van   bedrijfsprocessen.   Winst   is   omzet   minus   kosten.   Winst   draagt   bij aan      het      toekomstige      bestaansrecht      van      uw      organisatie. Kostenbesparing is dan ook een onderwerp van alle tijden. Denk ook in mogelijkheden, denk S10 consultancy. Met   een   ‘no   cure,   no   pay’   overeenkomst   kunt   u   er   alleen   maar   beter van worden! 
Huidige digi-tijdperk stempel Huidige technologie stempel Stempel robotisering Funnie Food aardappelspiralen S10 consultancy okay!
Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht
Uw partner in bedrijfsvoering
Huidige technologie stempel klein
S10 consultancy ® , ook voor UW kostenbesparingen en interim management opdrachten!
Deel 2 van columns over veranderingen in de loop der tijd: Zal de wijze van ondernemen over 15 jaar nog hetzelfde zijn?
Column: “De tijd staat niet stil!” deel 2
S10 column 19 mei 2014 Navigatieknop terug naar columns overzicht Navigatieknop terug naar columns overzicht
19-05-2014